Værk

Skulptur till Billund

Skulptur beställd av Billund kommun till stadens skulpturstig. En stående häst hälsar på en LEGO- man begge två i bronze, ca. 90 cm höga, står i en husliknande konstruktion, gjuten i betong. Skulpturen beräknas färdig sommeren 2001. LEGO-figuren uppträder med tilllåtelse från LEGOGruppen.

Tale fra indvielsen af skulpturen “Welcome to my world”:

Her i eftermiddags da jeg samlede skulpturen sammen med stenhuggeren spurgte en pige fra skoletrafikpatruljen, hvad det var for en underlig figur som LEGO-manden hilste på. “Kan du ikke se, at det er en hest”, sagde jeg. Hun tænkte et stykke tid og sagde: “men den har jo ikke nogen hale”. For mig er det jo ikke noget underligt ved hesten, den har jeg jo lavet i mange år. Jeg er nok mindre kendt med LEGOmanden. I lang tid troede jeg nok, at jeg var den eneste som kunne lave sådan en figur, som hesten, men så en dag da/hvor jeg kom på Guimet-museet for asiatisk kunst i Paris, så stod han der; en stolt oprejst hest med lændeklæde og kongekrone, fra Cambodja for 1000 år siden, helt ligesom jeg gerne selv ville lave ham; så føler man sig ikke helt så speciel. Ideen til det lille møde “Welcome to my world” er kommet til mig, langt før Kirsten Vagtholm fra Billunds kunstforening bad mig om at lave en skitse til Billund skulptursti. Jeg er ofte blevet fascineret af den lille LEGO technic mand, og den måde den er robotagtig ,firkantet og samtidig levende og charmerende på. Og også den måde knæ og albueled er lavet, som man laver dem i træ, og som jeg så det på de barokke træfigurer i Brasilien af Kristus med arme langs siden; så han kunne ligge i glaskisten oppe ved alteret, men armene kunne også slås ud, så han kunne slå armene ud på væggen. De gliedermand dukker, som tidligere kunstnere brugte påklædt eller draperet som forbilleder til malerier, er udført lige så omhyggeligt i samlingerne som LEGO technic figuren, så de i holdning og bevægelse kan udtrykke det, vi mennesker også gør med kroppen. Så da jeg blev bedt om at lave en skitse til Billund skulptursti, så kunne jeg ikke tænke mig at lave andre figurer, end den som står her. Jeg var lidt interesseret i hvem kunstneren var bag LEGO-figuren og fik at vide, at man på LEGO af princip udviklede alle produkter som et holdarbejde. Det fascinerer mig lidt og minder om, hvordan man i ældre tiders stuk-udsmykninger sjældent kendte kunstneren, fordi hele værksteder eller flere mestre arbejdede sammen. På samme måde oplever jeg, at jeg ikke er helt så genial, at de ting jeg laver er inspireret af anden kunst eller på en eller anden måde er lavet før, måske bare i en anden sammenhæng.

Jeg tror heller ikke at LEGO-Technic figuren ville findes uden den fantastiske historien om den italienske snedker, som så gerne ville have en lille dreng, så han lavede den lille trædukke Pinochio så fin, at den blev levende.

Det har været spændende at udføre denne skulptur til Billund skulptursti og jeg håber at I i Billund også vil få glæde af den.

Billund 18 maj 2001
Pontus Kjerrman