Værk

Drikkevandsbrønd til Vejle gågata

Andra delen av trilogi till Vejle gågata

Drickvattens brunn som består av bevingad katt som lutar sig upp mot en granitsten och ser mot den stora invitation.

Tal från invigning av drickvattensbrunnen 3 november 2002:

For ca 2 år siden blev jeg bedt om at lave et forslag til en fontæne på dette sted, da gav kommunen mig Vejle historie i tre bind og bad mig at lave noget med tilknytning til Vejle. jeg har altid interesseret mig for historie og for gode historier.

Jeg valgte som udgangspunkt Jellingestenen som jeg tænker mig at den set ud før den blev udhugget: Ovenpå den står fabeldyret som nu findes afbilledet på stenen det holder øje med Midgårdsormen som er oppe og slås med tre løveunger som rider på hver sin fisk, det er de tre løver fra det danske rigsvåben som børn.

Bunden af basinet er et bykort fra det middelsalders Vejle, fordi det er her ved Vejle fjord at det hele begynder. Den tid gang havde man i hver by en vandpost, de færreste hus havde jo vand den gang, og det er den vandpost vi indvier idag.

På stenen er en sølvplade som minder om en mindre sølvplade fundet i en grav fra folkevandringstiden i Agersbøl udenfor Vejle, den ligner en kinesisk maske fra et 3000 år gammelt, kinesiskt, offerkar. Fra maskens mun løber vandet ned i en rist som er udformet som man ville gøre det for 2000 år siden, hvis man nu havde brug for afløbsriste den gang. Den kvindelige løve som støtter sig op ad stenen ser bort mod de tre rigsløver som er hendes børn og fabeldyret som helt sikkert er børnenes far, så derfor er det jo rigsløvernes mor som står her og undrer over hvornår de dog bliver færdige med det ballade. Historien er fuldstændigt sand og hvis der skulle være et eller andet ved den som ikke passer så kan det være en påmindelse for os om at historien bliver skabt af mennesker og at historien ikke skaber sig selv.

Jeg vil gerne rette tak til de håndværkere som har medvirket til at drikkevandsbrønden står her i dag og til City Vejle og Den Hindborgske Fond, Konsul Osvald Christensens fond, Nordea fond, BG Fonden, Danske Bank´s fond, Ole Kirk´s fond og familierne Wolhardt og Warrer som har fået sine navne indgraveret i Vejle gågade.

Pontus Kjerrman, 3 november 2002